Klimalar Hakkında En Çok Merak Edilen 60 Soru ve Cevabı

Klimalar hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

Hangi Klima Az Yakar? Hangi Klima Tasarrufludur?

Klima seçerken A sınıfı ve inverter modeller tercih edilmelidir. Bu modeller daha az yakar. A sınıfı ve inverter özellikli klima aldığınızda tasarruf sağlamış olursunuz. Klima seçimi yaparken ısıtma sarfiyatı ve soğutma sarfiyatını bilmek gerekmektedir. Klimanın teknik bilgilerinde bu bilgileri bulabilirsiniz. Bu bilgiler ile de klimanın tasarruflu olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz.

Hangi Klimayı Seçmeliyim?

Alacağınız klimanın belli özelliklerini bilmeniz gerekmektedir. Bazı klima markaları ısıtma bakımından bazı klima markaları da soğutma bakımından başarılı olabilir. Siz her ikisinin de başarılı olmasını istiyorsanız bazı özellikler çerçevesinde klima seçmelisiniz. Hangi şehirde yaşayacağınız klima seçimizde çok önemli. Yazları çok sıcak olan bir şehirde soğutmalı klima, kışları çok soğuk bir şehirde de ısıtmalı klima gerek olacağından, bu konularda en iyi performansı olan klimaları tercih etmelisiniz.

Hangi Klima Daha Sessizdir?

Klimaların sessiz olması herkes tarafından istenen bir özelliktir. Klimanın sesini teknik özelliklerinden dBA yani desibelin kısaltışmış hali özelliğinden anlayabilirsiniz. Klima seslerini aşağıdaki desibel rakamlarına bakarak anlayabilirsiniz.

  • 40 desibelin üstü ise sesli klimalardır.
  • 30 ile 40 desibel arası ise orta sesli klimalardır.
  • 20 ile 30 desibel arası ise sessiz klimalardır.
  • 20 desibel ve altı ise çok sessiz klimalardır.

Sizler sessiz klima tercih etmek istiyorsanız 30 desibele kadar teknik özelliğe sahip klimaları tercih edebilirsiniz.

Hangi Klimayı Tavsiye Edersiniz?

Klima tavsiye etmek için sizlerin yaşadığınız yerden, bütçenize kadar pek çok bilgiye sahip olmamız gerekmektedir. Klimayı ihtiyacınız doğrultusunda almalısınız. Öncelikle hangi tip klimaya ihtiyacınız olduğunu belirlemeli ve o tip üzerinden araştırma yapmalısınız. Daha sonra kapasitesi, enerji tasarrufu, hijyen ve ses özellikleri ile sizlere en uygun klimayı tercih edebilirsiniz.

Hangi Klima Kaç Metrekare Soğutur?

Klimanın kaç metrekaraye kadar soğutacağı klima teknik özelliklerden BTU hesaplamasına göre belirlenmektedir. 12000 BTU’Luk bir klima 26,4 metre karelik bir alanı soğutabilirken, 9000 BTU’luk bir klima ise 19,8 metrekareye kadar soğutmaktadır. BTU değeri yükseldikçe klimanın soğutma alanı da genişlemektedir.

Klimada Hangisi Soğuktur?

Klima kumandasında ve üzerinde Cool – Heat seçeneği bulunmaktadır. Klimanın soğuk tarafının çalıştırılması için Cool seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

Klimada Hangisi Sıcaktır?

Klima kumandasında ve üzerinde Cool – Heat seçeneği bulunmaktadır. Klimanın sıcak tarafının çalıştırılması için Heat seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

Klima Kaç Derecede Soğutur?

Klima cool seçeneğinde olduğu sürece soğuk üfleyecektir. Dışarısının sıcaklığına göre 18 derece ile 25 derece arası çalıştırılması ortamı soğutmaya yeterlidir.

Klima Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?

Klimanın sıcak günlerde cool seçeneği ile soğuk çalıştırılarak 20 dereceye ayarlanması idealdir. Kış günlerinde ise heat seçeneğinde ve 24 – 27 derece arasında çalıştırılması uygundur.

Klima Kaç Derecede Isıtır?

Klima heat seçeneğinde olduğu sürece sıcak üfleyecektir. Havanın soğukluğuna ve kış mevsiminin hangi ayında olduğuna bağlı olarak 20 – 30 derece arasında çalıştırılması ısınmak için yeterlidir.

Klima Kaç Metrakareyi Soğutur?

Klimanın kaç metrekare soğuttuğunu hesaplamak için öncelikle BTU değerinin hesaplanması gerekmektedir. BTU hesaplaması ise metre kareyi 2,2’ye böldükten sonra 1000 ile çarpınca bulunmaktadır. BTU derecesi yükseldikçe metrekare hesabı da artmaktadır.

Klima Kaç Derece Üfler?

Klimanın ideal derecesi 25’tir. 25 derecede çalıştırmak doğru bir karardır. Sıcak ve soğuk fark etmeksizin bu derecen çok aşağıda ya da çok yukarıdaki dereceler hasta edebilir.

BTU Nedir? Klimanın Kaç BTU olduğunuzu Nasıl Anlarız?

British Thermal Unit kelimelerinin kısaltması olan BTU, İngiliz Isı Birimi’dir.  Klimanın BTU’su teknik özelliklerinde belirtilmektedir.

Klima Kaç BTU Olmalıdır?

Klimanın kaç BTU olacağı ısıtacağı ya da soğutacağı alanın metre kare genişliğine göre seçilmelidir. Küçük bir oda için daha az BTU değeri yeterli olurken, geniş alanlar için BTU değerinin de büyük olması gerekmektedir.

Klimayı Kim İcat Etmiştir?

MÖ 1500’lü yıllarda Leonard da Vinci, Milano Dükü’nün eşinin odası için su ile çalışan bir soğutucu yapmıştır. Bu klima için ilk adım olsa da klimayı 1901 senesinde Cornell Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun olan Willis Carrier bulmuştur.

Nasıl Klima Seçilir?

Klimanın ihtiyaca göre seçilmesi gerekmektedir. Klima seçerken öncelikle neden klima alındığını düşünmek gerekir. Daha sonra ise COP-EK Etki Sayısı, EER – EVO Enerji Verimlilik Oranına bakılmalı ve bu oranları yüksek olan klima tercih edilmelidir. Tabii ki bütçeniz klima seçerken en önemli ögelerden bir tanesidir.

Nasıl Klima Almalıyım?

Öncelikle alacağınız klimayı en çok ısıtmak için mi yoksa soğutmak için mi kullanacağınızı belirleyerek klima seçmelisiniz. Çünkü bazı klimalar ısıtma konusunda bazıları ise soğutma konusunda çok iyidir. Ayrıca ev için ve ofis için de farklı tip klimalar seçilmesi gerekmektedir.

Klima Nasıl Sökülür?

Klima sökülmeden önce gazın toparlanması sağlanır. Klima soğuk moda alınır. Kör tapa vanaları ve servis vanaları açılır. Önce ince borunun vanası bir dakika sonra da kalın borunun vanası kapatılır. Klima sigortasından kapatılır. Kablolar kodlanır. Klima olduğu yerden yavaşça alınır.

Klima Nasıl Çalışır?

Klimanın nasıl çalışacağı markasına ve teknik özelliklerine göre farklılık gösterse de genel olarak çok basittir. Büyük bir çoğunluğu kumanda ile çalışmaktadır. Kumanda da az tuş bulunmaktadır. Soğuk için cool, sıcak için ise heat seçeneği seçilerek – ve + seçenekleri ile derecesi azaltılmakta ya da yükseltilmektedir.

Klima Nasıl Temizlenir?

Öncelikle klima yıkama poşetinizin olması gerekmektedir. Klima temizlenirken suların buraya toplanması için gerekir. Serpantin temizleyicisi ile temizlenir. Sıvı çözeltili sprey formunda olanların tercih edilmesi daha uygundur.

Klima Nasıl Soğutur?

Klima içerisinde bulunan kompresör, yoğuşturucu, ısı çekici ve kısılma vanası sayesinde soğutma işlemini gerçekleştirebilmektedir.

Klima Nasıl Isıtır?

Klima heat pump özelliği ile R22 gazını yoğunlaştırıp buhara dönüştürerek ısıtma işlemini gerçekleştirmektedir.

Klima Nasıl Takılır?

Öncelikle iç ünite monte edilir. Klima suyunun dışarı akmaması için eğimin 3 derece olması gerekmektedir. Montaj plaketi vida ve düveller ile duvara sabitlenir. Plaket duvara tam yaslanmalıdır. Daha sonra iç ünite ile dış ünite birbirine borular ile bağlanır. Soldan ve sağdan delik açılır. Bağlantı borusu zarar görmemelidir. Bakır boru, drenaj hortumu ve elektriksel bağlantı malzemeleri sabitlenmelidir. Daha sonra dış ünite montajlanmaktadır.

Klima Nasıl Sıcak Üfler?

Klima elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmez. Ortamda bulunan havayı içine çeker ve onu ısıtarak sıcak üflemeye başlar. Yani klima havayı ısıtarak tekrar dışarı çıkarır.

Klima Nasıl Kullanılır?

Klima kumanda yardımı ile kullanılmaktadır. Kullanımı oldukça basittir. Cool seçeneği soğuk, heat seçeneği de klimanın sıcak üflemesini sağlar.

Klima Ne Kadar Sıklıkla Temizlenir?

Klima yılda 2 defa mutlaka temizlenmelidir. Bu temizleme işleminin uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Temizlik zamanı ise kış ve yaz aylarından hemen önce gerçekleştirilmelidir.

Klima Ne Kadar Sürede Takılır?

Klima servisi tarafından takılır ise, işinde uzman kişilerce işlem gerçekleşeceği için çok kısa sürede takılmaktadır. Fakat siz kendi çabalarınız ile klimayı takarsanız o zaman iç ünite ve dış ünitenin montesi oldukça uzun sürebilmektedir.

Klima Ne Kadar Sürede Soğutur?

Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ortam soğumaktadır. Tabii ki bu durum soğutacağı alanın metre karesine bağlı olarak da değişebilmektedir.

Klima Ne Kadar Sürede Isıtır?

Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ısıtmaktadır. Tabii ki bu durum alanın metre karesine bağlı olarak da değişebilmektedir.

Klima Gazı Ne Kadar Sürede Biter?

Klima gazı klimanın özelliklerine göre farklılık gösterse de genel olarak 2 ya da 3 yıl içerisinde bitmektedir.

Klima Gazı Ne Kadar Sürede Değişir?

Klima gazı gaz bittikten sonra değişmektedir. Bu süre de klimadan klimaya farklılık gösterse de ortalama 2 – 3 senedir.

Ev Klima Gazı Ne Kadar Sürede Biter?

Ev kliması gazı genel olarak birkaç senede bitmektedir. Fakat her sene klima gazını değiştirenler de bulunmaktadır. Bu durum tamamen klimanın performansına ve kullanım sıklığına göre değişmektedir.

Kaç Metrekareye Kadar Klima?

Klimanın kaç metrekareye kadar kullanılabileceği klimanın BTU değerine göre belirlenmektedir. 45000 BTU değerli klimalar bulunmaktadır. Bu klimalarda 92 ile 100 metre karelik alanlara kadar kullanılmaktadır.

Klima Ne Kadar Yakar?

Klimanın ne kadar yaktığı özelliklerine göre farklılık göstermektedir. A sınıfı ve inverter özelliklere sahip bir klima seçerseniz klimanız oldukça az yakacaktır.

Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

Klimanın ne kadar elektrik harcadığı teknik özellikler kısmında yazan ısıtma sarfiyatı ve soğutma sarfiyatı değerlerine göre hesaplanmaktadır.

Klimanın Ne Kadar Elektrik Harcadığı Hesabı Nasıl Yapılır?

Klima üzerinde ısıtma sarfiyatı ve soğutma sarfiyatı değeri kW cinsinden yazmaktadır. Bu sarfiyat değeri ile elektrik birim fiyatı çarpıldığında 1 saat ne kadar elektrik ücreti yakacağı hesaplanmış olur.

Klima Ne Zaman Temizlenir?

Klima en çok kullanıldığı dönemler öncesinde temizlenmelidir. Bu da genel olarak yaz ve kış aylarının başına denk gelmektedir.

Klima Ne Zaman Çok Yakar?

Klimanın derecesi sabit bırakıldığında çok fazla yakmamaktadır. Fakat ısı derece sıcak ya da soğuk fark etmeksizin bir anda azaltılır ya da bir anda yükseltilirse o zaman daha çok yakmaktadır.

Klimaya Ne zaman Gaz Basılır?

Klimanın gazı bittiği zaman gaz basılmalıdır. Bu da klimanın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.

Klima Ne Zaman Durur?

Klima sürekli sabit bir ısı ile çalışarak, oda sıcaklığı ayarlanan derecedeki sıcaklık derecesine gelirse durmaktadır.

Klima Ne ile Çalışır?

Klima; klima gazı ve elektrik ile çalışmaktadır.

Neden Klima Bakımı Yaptırmalıyım?

Klima bakımı en çok klimanın ömrünün daha uzun olması için yapılmalıdır. Eğer klima bakımı yapılmaz ise klima arıza verir. Hem maddi hem de manevi olarak sizleri zor duruma düşürebilir. Bakım yapılan klima daha uzun yıllar dayanıklı olmaktadır. Ayrıca bakım yapılmayan klimalar daha fazla elektrik ve klima gazı harcamaktadır.

Klima Neden Su Akıtır?

Eğer klima su akıtıyorsa su gideri tıkanmış olma ihtimalı vardır. Ayrıca su gideri kambur yapmış olabilir. Drenaj borusunun eğimli olması ve boşluk bir yere doğru akması gerekmektedir.

Klima Neden Soğutmaz?

Klima soğutmuyor ise, kumanda çalışmıyor olabilir. Klima gazı bitmiş olabilir. Klimanın kompresörü arıza yapmış olabilir. Boru hatlarında ezilme ya da kaçak olmuş olabilir. Fanlarda sorun olabilir. Klima kartında sorun olabilir. Klimanın sinyal kablolarında sıkıntı olabilir.

Klima Neden Isıtmaz?

Klima ısıtmıyor ise öncelikle kumanda bozulmuş olabilir. Kontrol edilmesi gerekmektedir. Daha sonra ise klima gazı bitmiş ya da fan dönmüyor olabilir. Bunların da kontrol edilmesi gerekmektedir.

Klima Neden Koku Yapar?

Klimanın ideal derecesi bulunmaktadır. Bu derece kullanıldığı ilin sıcaklıkları ve nemine bağlı olarak değişmektedir. Eğer klima bu ideal sıcaklık dışında çalıştırılırsa klima koku yapabilir. Ayrıca klima düzenli olarak temizlenmiyorsa da koku yapabilmektedir.

Klima Neden Su Akar?

Klima dış ünite ya da iç üniteden su akıtabilir. Dış üniteden su akıtıyorsa montaj ile alakalı olabilir. Bu durumda tekrar montaj edilmesi gerekebilir. İç üniteden su akıyorsa gazında eksiklik ya da fazlalık olabilir. İç ünite düzgün durmuyor olabilir, hortumu tıkanmış olabilir, kirlenmiş olabilir, delik ya da çatlama olabilir, fanında sorun olabilir ya da buzlanma yapmış olabilir.

Klima Neden Buzlanma Yapar?

Klimanın buzlanmasının iki sebebi bulunmaktadır. Ya klima cihazında gaz eksikliği söz konusudur ya da klima bakımsız kalmıştır.

Klima Neden Buz Atar?

Eğer klimanız uzun zamandır bakım görmediyse buz atabilir. Ayrıca gaz bitmek üzere ise yine buz atabilir. Bu durumda su akıtma görünmektedir.

Klima Neden Sıcak Üflemez?

Klima sıcak üflemiyor ise bunun iki sebebi olabilmektedir. Ya gazı bitmiştir ya da fanı ile ilgili bir sıkıntı söz konudur.

Klima Nelerden Oluşur?

Klima; kompresör, valfler, evaporatör, termostat, genleşme valfi, evaporatör fanı, fan motorlarından oluşmaktadır.

Klimada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Klimada teknik özellikler dikkate alınmalıdır. Bu özellikler için de öncelikle yaşanılan şehrin sıcaklık ortalamaları ve nem oranı önemlidir. Ayrıca klimanın nereye takılacağı ve de kaç metrekarelik bir alanı ısıtacağı ya da soğutacağı çok önemlidir.

Klima Nerelere Takılır?

Klima iş yerlerine ya da evlerde kullanılabilmektedir. Klima takılırken bazı şeylere dikkat etmek gerekmektedir. Klimanın direkt olarak insanların olduğu bölüme üflememesi gerekmektedir. Bu durum ciddi hastalıklara yol açabilir. Tavana yakın bir yere monte edilmesi hava sirkülasyon için önemlidir. Hava üflenen kanat bölümünde mobilya olmamasına özen gösterilmelidir. Klima dış ortam ile temas eden bir yere monte edilmemelidir. Klimanın iç ve dış ünite arasında uygun bir mesafe olmalıdır.

Klima Nereye Konmalıdır?

Klima her odaya konulmayacaksa en çok kullanılan bölümlere konulmalıdır. Fakat yine de insan ve eşya ile çok temas edilmemesi gereken yerlere konulmasına dikkat edilmelidir.

Klima Nereye Üflemelidir?

Klima direkt olarak insanlara ya da eşyalara üflememelidir. Daha boş bir alana doğru üflemesinde yarar vardır.

Apartmanda Klima Nereye Takılır?

Apartmanlarda genel olarak klimalar binanın dış tarafına takılmaktadır. Bu konuda kanunlar ve kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere uygun olarak monte edilmesi gerekmektedir.

Evde Klima Nereye Takılmalıdır?

Klimanın evin neresine takılacağı tamamen kişinin kendi inisiyatifindedir. İstenildiği takdirde her odaya bile takılabilir. Fakat doğrudan temas halinde hasta edebileceğinden bu duruma özellikle çocuklu evlerde çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Klima Neyden Yapılır?

Klima; bakır borular, soğutucu gaz, izolasyon boruları, bakır dirsekler, bakır maşonlar, bantlar, sensörler, rakorlar, ünyonlar, konsansatörler, rediksiyon, tr,fon vidalar, klima kartı, vana, fan motoru, drenaj hortumlarından yapılmaktadır.

Klima Neye Göre Seçilir?

Klima öncelikle kaç metrekarelik bir alanda çalıştırılacağına göre seçilmelidir. Bu seçim için BTU değerine bakmak gerekmektedir. Ayrıca yaşanılan şehrin nem oranı ve sıcaklığı da klima seçiminde önemlidir. Bütçe de klima seçilirken en çok dikkat edilen kriterler arasındadır.

Klima Hesabı Neye Göre Hesaplanır?

Klimanın kaç metrekareye hitap edeceği BTU değerine göre hesaplanmaktadır. BTU değeri ne kadar büyük ise hitap edeceği metre kare de o kadar büyük olabilir.